manutention marchandise
Transport & Logistiek

De middelen voor goederenbehandeling: het kiezen en beveiligen van uw apparatuur

Transport begint al met het laden en eindigt met lossen. Het transport is in werkelijkheid slechts het middel waarmee de levensmiddelen worden vervoerd. De behandeling van goederen is wederom de belangrijkste stap in de logistiek. Het zorgt ervoor dat de klant zijn producten in goede orde kan ontvangen, en het moet veilig worden uitgevoerd.

De risico’s betreft goederenafhandeling: een groot cijfer in ongevalgegevens met betrekking tot goederenvervoer.

Valpartijen, aanrijdingen in laadzones, blessures van handen of voeten, ernstige letsels, rugpijn, goederenafhandeling blijft een gevaarlijke operatie: in de sector vrachtvervoer vinden 9 op de 10 ongevallen tijdens stilstand plaats. Eén op de 10 ongevallen gebeurt op de weg, tijdens het transport.

Volgens de INRS gaan er 2.500.000 werkdagen per jaar verloren door verwondingen, wat gelijk staat aan 81 vrije dagen per jaar voor het bedrijf!

De meest voorkomende ongevallen zijn vallen: ze vertegenwoordigen 32% van de gevallen, waarvan een aanzienlijk deel afkomstig is van de laadklep: de ruimte is er beperkt, de lading is soms zwaar en omslachtig en het is mogelijk dat de magazijnier zijn evenwicht verliest en van de machine valt. Volgens Rémi Paing, operationeel adviseur bij Fraikin, “is een laadklep 2,50 m breed, de breedte van de vrachtwagen. Operators nemen vaak twee palleten mee van elk 1,20 m lang. Er blijft dus niet veel ruimte over. ”

Het komt ook voor dat vallen op gelijkvloers niveau voorkomt, zoals botsingen in laadruimtes of het struikelen over een pallet.

Blessures aan ledematen door klem komen te zitten of snijdingen is ook te betreuren: “Ik heb dramatische ongelukken meegemaakt; waaronder magazijniers die de achterklep verkeerd behandelden waardoor de lading op hen viel”, voegt de heer Paing toe.

Vrachtafhandeling beveiligen: gevaar voorkomen

Handlingapparatuur en accessoires worden regelmatig gecontroleerd: volgens de regelgeving moeten achterkleppen om de 6 maanden gecontroleerd worden.

Hulpvoorzieningen kunnen de veiligheid van de operators verbeteren: veiligheidsbarrières op de achterklep, intrekbare trappen of treden die toegang bieden tot de achterkant van de lade, elektrische rolluiken, anti-rollover-systemen voor de laadbakken, gemechaniseerde openingsdeuren of belastingsindicatoren.

Tot slot bestaan ​​er andere niet-gemechaniseerde middelen zoals markering op de grond, het verwijderen van obstakels of zelfs het reorganiseren van werkzaamheden om te veel activiteit tegelijk op een losperron te vermijden.

Uiteraard moeten de operators de adequate uitrusting hebben: het dragen van antislip veiligheidsschoenen, helm en veiligheidsbril, evenals signaleringskleding zijn hier meestal vereist.

Ten slotte blijft opleiden en informeren van chauffeurs de sleutel: mechanische fouten worden steeds zeldzamer en het is vaak de chauffeur die, om sneller te gaan, door nalatigheid of onoplettendheid, een fatale fout voor hem maakt of anderen. Controles en meldingen van technische problemen vereisen constante aandacht.

Is het vermeldenswaard dat een verlies van voedsel altijd minder belangrijk zal zijn dan een menselijk verlies? De veiligheid en gezondheid van chauffeurs en afhandelaars staan ​​voorop.

Transport met de juiste afhandelingsmiddelen uitrusten

Goederenvervoer betreft de handeling van het manipuleren of verplaatsen van goederen voor opslag, verzending en verkoop.

Hiervoor worden de voertuigen uitgerust volgens de vervoerde levensmiddelen en goederen, de logistieke organisatie van de klant en zijn budget.

Mechanisch goederenvervoer

Om het minste risico te vermijden en bestuurders te ontlasten worden mechanische handelingsmiddelen in voertuigen gemonteerd.

Volgens Rémi Paing is het hefplateau de meest geschikte apparatuur voor alle situaties: “De meest voorkomende manier van hanteren zijn hefmachines, en meer in het bijzonder hefplateaus: ze zijn zo essentieel dat we niet meer zonder kunnen. Bij Fraikin hebben we er tussen de 10 en 15.000. »

Hefplateaus zijn onmisbaar: in Frankrijk zijn meer dan 220 000 professionele voertuigen uitgerust met dit systeem, dat meer dan 10 keer per dag wordt behandeld. Hun hefvermogen kan variëren van 500 kilo tot drie ton.

Naast de hefplateaus zijn er nog andere faciliteiten:

  • Rails : om voedsel verticaal te kunnen verplaatsen, zoals vleeskarkassen, kunnen rails aan het plafond van de carrosserie worden bevestigd.
  • Bewegende bodemsystemen die voorkomen dat de oplegger moet kantelen.
  • Kranen.

Handmatige bediening

Mannen en vrouwen hebben eigenlijk altijd hun fysieke kracht gebruikt om voorwerpen te dragen. Het werk is hierdoor veel te zwaar en het risico op ongelukken, evenals spierproblemen komen vaker voor.

Menselijke kracht is vaak vereist wanneer levensmiddelen/goederen worden vervoerd in lichte bedrijfsvoertuigen (minder dan 3,5 T.) die niet zijn uitgerust met hefgereedschap: er moet in het bijzonder op worden gelet dat het voertuig niet wordt overbelast en dat de inzittenden worden beschermd, zodat de lading de gevolgen van een verkeersongeval niet verergert (bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van een schot tussen de cabine en de lading).

Om geen onnodige risico’s te nemen raden wij aan om:

  • Bestelbusjes zo goed mogelijk te laden door altijd zware lasten onder de lichtste lasten te plaatsen.
  • De lading evenwichtig te laden en om het verlaten van goederen uit het voertuig te vergemakkelijken.
  • De palletens of de kratten goed vast te zetten, zodat de levensmiddelen niet vallen als de achterdeuren worden geopend.

Door deze voorzorgsmaatregelen te respecteren wordt het risico op blessures verkleind, maar rugklachten en spierblessures komen nog steeds veel voor.

In het kort

Goederenafhandeling is één van de belangrijkste fasen in het transport van goederen: om deze operatie te vergemakkelijken, is het noodzakelijk om hefmachines (plateaus, kranen, enz.) of hulpmiddelen te gebruiken die de circulatie van palletens zal stroomlijnen.

Het belangrijkste is om ongevallen op het werk zoveel mogelijk te voorkomen door: de reparatie en controle van de apparaten op te volgen, vangrails te installeren en de gebruiksregels van de machines te respecteren.

Bronnen:

 https://www.inrs.fr/

 https://www.ameli.fr/entreprise/sante-travail/votre-secteur/transport-routier-marchandises-voyageurs

 https://conduite-routiere.enseigne.ac-lyon.fr/spip/IMG/pdf/guide_hayon.pdf

https://www.lemoniteur.fr/article/attention-aux-hayons-elevateurs-mal-entretenus.2009659

 https://www.monsieurcapa.fr/pourquoi-utiliser-un-hayon-sur-un-vehicule-utilitaire/

 https://www.viaprevention.com/

 

Partagez cet article
Partagez cet article