De juiste laadkraan kiezen
Bij het kiezen van een laadkraan, moeten niet alleen het hefvermogen en het bereik worden bepaald die nodig zijn voor de klus. Ook moet de veiligheid van iedereen worden gegarandeerd en moeten opties worden geselecteerd die het gebruik door een kraanbediener met weinig ervaring, zullen vergemakkelijken. Voorspellend onderhoud is in volle ontwikkeling en vergroot de beschikbaarheid van kraanwagens.
Er is een uitgebreide keuze aan laadkranen en er zijn tegenwoordig speciale assortimenten voor verschillende activiteiten. De meeste kranen zijn echter bestemd voor de bouw. Bouwkranen worden gebruikt met een haak om bigbags te tillen, met een palletvork, of met een graafbak voor het laden van bulkmateriaal. Afhankelijk van de optionele uitrusting kan een kraan onder meer worden gebruikt voor gebintenconstructies, het hanteren van machines of het snoeien van bomen. In milieuberoepen wordt steeds meer gebruik gemaakt van kraanwagens, met name met de uitbreiding van ondergrondse afvalcontainers.
Elk beroep zijn eigen laadkraan
Het belangrijkste kenmerk van een kraan is zijn hefcapaciteit, wat wordt uitgedrukt in tonmeter ™. Het aanbod gaat van een kleine kraan met een capaciteit van minder dan 1 tm voor bedrijfswagens tot kranen met een capaciteit van meer dan 100 tm. Kranen tussen 15 en 25 tm vormen het grootste deel van de Franse markt. In 2019 werden daar 4032 laadkranen afgezet, een uitzonderlijk jaar want gemiddeld worden er rond de 3000 stuks per jaar op de Franse markt gebracht. In Frankrijk zijn 9 van de 10 verkochte laadkranen van Palfinger, Hiab en Fassi, waarmee zij Atlas, Cormach en PM ver achter zich laten. Palfinger en Hiab domineren ook de Europese markt.
Kraanbediener geassisteerd door elektronica
Er is een tekort aan bekwame en gespecialiseerde chauffeurs, maar ook aan ervaren kraanbedieners. Daarom hebben kraanfabrikanten systemen ontwikkeld die het bedienen van laadkranen vergemakkelijken. Toch is er voor de besturing vaak een kwalificatie nodig. In Frankrijk worden deze opleidingen bijvoorbeeld aangeboden door CACES R490.
Voor een nauwkeurige bediening van een kraan is een goede coördinatie nodig tussen knikken en uitschuiven. Door de nieuwe afstandsbedieningen wordt deze coördinatie eenvoudiger. Repetitieve handelingen die normaliter door de kraanbediener worden uitgevoerd, worden nu door de laadkraan zelf verricht. Een ondergrondse afvalcontainer kan zo automatisch worden gelost, zoals te zien is in deze video van de fabrikant Hiab.
De augmented reality-bril kan via uitstekende simulaties worden ingezet bij trainingen van kraanbedieners, maar kan ook in de praktijk worden gebruikt. Via de AR-bril heeft de bediener zicht op plekken die hij vanaf de grond niet kan zien, dankzij camera’s die aan het uiteinde van de giek zijn geïnstalleerd. Voor de veiligheid van iedereen, wordt het in- en uitvouwen steeds meer geautomatiseerd. De meeste incidenten vinden plaats tijdens deze handelingen die soms overhaast worden uitgevoerd. Een ander voorbeeld van Hiab hier.
Stilte vereist elektrische kraan
De hydraulische pomp van een laadkraan wordt gewoonlijk aangedreven door een aandrijfas aan de versnellingsbak. Dit betekent dat voor de werking van de laadkraan een verbrandingsmotor nodig is. Voor werkzaamheden’s nachts en in de stad zijn echter stille kranen nodig. Een elektrische aandrijving zorgt voor die stilte. Het gaat erom een elektromotor te combineren met een hydraulische pomp. Deze motor wordt aangedreven door een speciaal accupakket of door accu’s die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de tractie van het voertuig in het geval van elektrische vrachtwagens. Naast de hoofdmotor biedt Hiab een ‘e-PTO‘-oplossing (elektrische aandrijfas) die bestaat uit de elektrische aandrijving van de hydraulische pomp en de benodigde accu’s. Aan stilte hangt wel een prijskaartje vanwege de kosten van de accu’s en hun negatieve effect op het laadvermogen van het voertuig.
Voorspellend onderhoud voor laadkranen
Door ongeplande stilstand van een kraanwagen verliezen bedrijven veel geld. De gebruiksomstandigheden en de technische staat moeten daarom worden gemonitord. Dat is de rol van voorspellend onderhoud. Aan de hand hiervan kan overbelasting of het rijden met een niet-ingevouwen kraan worden gesignaleerd. Om pech te voorkomen, kan preventief onderhoud worden gepleegd zodra de connected laadkraan vervuilde hydraulische olie of een ander defect, signaleert.
De nauwkeurige gebruiksomstandigheden van de kraan worden doorgegeven aan de vlootbeheerder die kan controleren of het materiaal geschikt is voor de klus (niet te klein, niet te groot). Is dit niet het geval, dan kan het materiaal optimaal worden ingezet voor een andere klus. Als de vloot wordt vervangen, kan deze kennis helpen bij het bepalen welke laad-/losinstallatie exact aan de behoeften beantwoordt. Een te kleine kraan kan breken door overbelasting. Een te grote kraan is duur en zwaar en dus moeilijk te rentabiliseren. Daarnaast heeft het een nadelig effect op het laadvermogen van het voertuig waar de kraan op is gemonteerd.
Een laadkraan is veelzijdig en door simpelweg het accessoire aan het uiteinde van de giek te veranderen, kunnen nieuwe markten worden geopend.